Positief heronderzoek SW6 #24-2019

Het harde werken van de collega’s uit Stellendam is beloond, zo blijkt uit de mondelinge terugkoppeling van de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie deed de afgelopen periode heronderzoek naar de opleiding Stuurman/werktuigkundige zeevisvaart bbl (SW6) en was zeer te spreken over de stappen die zijn gemaakt.

Tijdens het herbezoek van de inspectie zijn de kwaliteitsstandaarden Didactisch handelen en Beroepspraktijkvorming opnieuw beoordeeld. “Met trots kan ik zeggen dat voor beide kwaliteitsstandaarden de basiskwaliteit op orde is en we een voldoende hebben gekregen van de inspectie”, aldus Els van Herk, collegedirecteur Maritiem & Techniek. De onderwijsinspectie heeft ook gesprekken gevoerd over Kwaliteitszorg en Kwaliteitscultuur.

In de feedback geeft de inspectie aan dat er op beide thema’s binnen het team mooie stappen zijn gemaakt. Het thema Kwaliteitszorg kan nog niet beoordeeld worden omdat nog niet de volledige PDCA-cyclus is doorlopen. Het thema Kwaliteitscultuur scoorde wel voldoende. Els van Herk: “Ik ben erg blij met het positieve resultaat en wil een groot compliment geven aan het team Stellendam. Ook maak ik graag gebruik van de gelegenheid om alle collega’s die het team ondersteund en begeleid hebben, van harte te bedanken. Samen hebben we iets moois en goeds neergezet.”

Teamscan didactisch handelen
Die ondersteuning is onder ander gekomen van collega’s van de stafafdeling Innovatie & Onderwijsontwikkeling (I&O). Op verzoek van het team hebben zij geholpen met het verbeteren van het didactisch handelen.  De ondersteuning begon met een startgesprek en het invullen van een vragenlijst. Vervolgens vonden er lesobservaties plaats in Stellendam. De uitkomsten daarvan zijn kort besproken met de betreffende docent. Aansluitend vond er een gesprek plaats met de studenten om ook bij hen informatie op te halen met betrekking tot het didactisch handelen van de docenten. Alle informatie is omgezet in een helder adviesdocument dat besproken is met het docententeam. Het team heeft de adviezen omarmd en is direct en met vertrouwen aan de slag gegaan met de bevindingen. Dit feit is ook opgemerkt door de Inspectie van het Onderwijs die de docenten heeft beloond met een positieve beoordeling voor wat betreft het didactisch handelen.

Meer informatie over de teamscan didactisch handelen? Neem dan even contact op met de afdeling I&O, bijvoorbeeld met Mirjam Krol of Daan Schilperoord.

Meer info: Els van Herk