Q&A STC masterplan en toekomstvisie

Q: Wat is het masterplan? 
STC heeft de laatste jaren uitdagingen gekend, met name door teruglopende leerling- en studentenaantallen. Dit dwingt onze organisatie tot aanpassingen en strategische keuzes. Het College van Bestuur heeft, in nauwe samenwerking met de Raad van Toezicht en het STC Management Team, de afgelopen periode intensief gewerkt aan het ontwikkelen van een masterplan. Het doel is om de positie van STC te consolideren en uit te breiden, passend bij de behoeften van de leerlingen, studenten en de sectoren die STC bedient. 

Het is essentieel om te focussen op groei énop het beheersen van de kosten. Dit laatste omvat een kritische blik op de huidige activiteiten en het identificeren van mogelijkheden om efficiënter te opereren. Het masterplan is bedoeld om STC veerkrachtig en relevant te houden in een snel veranderende wereld. 

Het masterplan bestaat uit vijf onderdelen: 

  1. Positionering, kansen en proposities van en voor STC 
  1. Leven Lang Ontwikkelen (LLO) strategie en organisatie 
  1. Herinrichting met één mbo-college  
  1. Huisvestingsplan in lijn met meerjaren-strategie 
  1. Organisatiecultuur, gedrag en leiderschap 

De huidige situatie verlangt dat we niet kunnen afwachten met in actie komen. Dit heeft mede te maken met het tijdspad van de onderdelen van het masterplan. Bij deel 2 is er bijvoorbeeld een deadline voor de subsidieaanvraag. De subsidieaanvraag ‘LLO-katalysator’ is op 18 juni gepresenteerd en we wachten nu op de uitkomst. 

Ook wat betreft de herinrichting van het STC mbo willen we nu al stappen nemen om voldoende tijd te hebben om onze organisatie af te stemmen op de herstructurering. Vanaf 1 augustus starten we met twee in plaats van vier directeuren voor het mbo, die samen met de directe collega’s een plan maken voor de college-inrichting. We streven naar een advies voor 1 december 2024, zodat we alle stappen kunnen zetten richting zomer 2025. Dan willen we één mbo hebben geoperationaliseerd. 

Bij de opening van het schooljaar zullen we terugkomen op het totale masterplan en verdere details delen.  

Q: Is er een relatie tussen het masterplan het onder controle krijgen van de personele kosten?  
Nee, er is geen directe relatie tussen het masterplan en het beheersen van de personele kosten. In het eerste half jaar van 2024 hebben we meer geld uitgeven aan personele kosten dan we begroot hebben. Dat is de reden dat we nu bijsturen. Het masterplan richt zich echter op de toekomstvisie van STC en bevat geen aanvullende besparingen dan al reeds begroot op personeelskosten. Het doel van het masterplan is om de positie van STC te versterken en uit te breiden, zonder extra bezuinigingen op personeel door te voeren. Dit betekent dat het masterplan expliciet geen extra kostenbesparingen op personeelsgebied dan al reeds begroot omvat. 
 
Q: In december 2023 is de positionering van STC veranderd in ‘dé opleider in en om de haven voor iedereen’. Verandert dit?  
In december 2023 heeft STC zich gepositioneerd als ‘dé opleider in en om de haven voor iedereen’. Deze positionering, samen met ‘de one-brand’ benadering (één sterk merk, één STC), blijft behouden en wordt verder verdiept in het masterplan. Bovendien hebben we onze kernwaarden uitgebreid met ‘ondernemerschap’, naast nieuwsgierig, respect en vakmanschap. Ondernemerschap speelt een cruciale rol in onze gewenste cultuuromslag en het vergroten van eigenaarschap binnen de organisatie. Deze veranderingen bevorderen een innovatieve en proactieve houding, waarbij medewerkers meer verantwoordelijkheid nemen en zich betrokken voelen bij het succes van STC. 

Q: Wat is de Leven Lang Ontwikkelen-katalysator (LLO)?  
De LLO-Katalysator is een meerjarig programma waarin middelbare beroepsonderwijsinstellingen, hogescholen en universiteiten samenwerken met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Dit initiatief wil een krachtige impuls te geven aan een leven lang ontwikkelen (LLO). 

STC heeft een subsidieaanvraag ingediend voor de regeling LLO-professionalisering opleiders. Deze regeling is erop gericht publieke onderwijsinstellingen beter in staat te stellen om vraaggerichte en op maat gemaakte LLO-oplossingen te ontwerpen, ontwikkelen en uit te voeren. Door deze professionaliseringsslag kunnen publieke onderwijsinstellingen beter inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt en passende LLO-oplossingen aanbieden. Bij toekenning gaan we deze subsidie gebruiken om ons onderwijs anders in te richten, afgestemd op LLO. Binnen enkele maanden vernemen we of de subsidie wordt toegekend. 

Q: Hoe wordt het nieuwe STC mbo aangestuurd? 
Het nieuwe STC mbo zal voorlopig worden aangestuurd door twee collegedirecteuren. We vragen hen en de directeuren van de stafafdelingen om ons als CvB te adviseren over de inrichting van het mbo-college.

Q: Wat houdt het vernieuwde onderwijsaanbod (als onderdeel van het masterplan) in?  
We werken aan het modulair maken van ons onderwijsaanbod om een leven lang ontwikkelen mogelijk te maken. Dit modulaire onderwijs willen we aanbieden aan zowel jongeren als professionals, gebruikmakend van onze kennis en leiderschap in onze sector. We willen STC omvormen tot een flexibele organisatie met modulair onderwijs voor alle leeftijden, waar leerlingen, studenten en professionals gezamenlijk worden begeleid in hun leerervaring. 

Q: Wat verandert er per 1 augustus 2024?:  
Per 1 augustus 2024 willen we (onder voorbehoud van positief advies van de ondernemingsraad) de huidige vier mbo-colleges samenvoegen tot één STC mbo. De aansturing hiervan zal voorlopig plaatsvinden door twee collegedirecteuren (=onderdeel van de OR- adviesaanvraag). We noemen deze verandering ook wel de ‘herinrichting’.  

Q: Wat gebeurt er met de huisvesting van STC?  
We zijn kritisch aan het kijken naar onze huisvesting, aangezien we momenteel te grote gebouwen hebben in verhouding tot het aantal studenten en medewerkers. Diverse scenario’s worden uitgewerkt, maar er zijn nog geen besluiten genomen.  

Q: Wat zijn de plannen rondom de organisatiecultuur?  
We streven ernaar een organisatiecultuur te ontwikkelen waarin ondernemerschap op een natuurlijke wijze samenkomt met nieuwsgierigheid, vakmanschap en respect. Het doel is een werkomgeving te creëren waarin medewerkers worden gestimuleerd om initiatief te tonen en leiderschap te omarmen. We verwachten dit aspect nader toe te lichten in het eerste kwartaal van 2025. 

Heb je een vraag die hier niet bij staat? Stuur dan een e-mail naar communicatie@stc-r.nl