In een ideale wereld gedraagt iedereen zich volgens de algemeen geldende normen. De realiteit is helaas soms anders. Je kunt te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen. Wanneer dit je tijdens je werk bij het STC overkomt, kun je terecht bij een van de drie vertrouwenspersoon binnen het STC.
Een vertrouwenspersoon kan emotionele steun geven en samen met jou bekijken wat er mogelijk is op het gebied van ondersteuning. De gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en er worden geen rapportages van deze gesprekken vastgelegd.
Je kunt bij een vertrouwenspersoon terecht wanneer je te maken hebt met:
- Seksuele intimidatie (verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag, waarbij je waardigheid wordt aangetast)
- Discriminatie (op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, geslacht, nationaliteit, ras, hetero- of homoseksuele gerichtheid, burgerlijke staat, leeftijd of handicap of chronische ziekte)
- Agressie en geweld (waarbij iemand je psychisch of fysiek lastigvalt, bedreigt of aanvalt)
- Pesten (alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel karakter, waarbij je je niet kunt verdedigen)
In deze situaties is in gesprek gaan met de ander vaak moeilijk. Een vertrouwenspersoon kan in zo’n situatie emotionele steun geven en samen met jou, als slachtoffer, nagaan welke interventies er mogelijk zijn en welke mogelijke gevolgen een interventie kan hebben. Mocht je de keuze maken om iets te ondernemen tegen het ongewenste gedrag dan kan de vertrouwenspersoon je steunen in de stappen die je zet.
De vertrouwenspersonen zijn ook beschikbaar voor deelnemers/leerlingen, ouders en externen die voor de STC-Group werken. Bij deelnemers/leerlingen maken de vertrouwenspersonen met de leerling/student wel de afweging of de mentor of een begeleider passender is bij de vraag van de leerling/student.
Niet bij arbeidsconflicten
Arbeidsconflicten waarbij geen sprake is van bovenstaande ongewenste omgangsvormen vallen niet onder de bevoegdheid van de vertrouwenspersonen. In geval van twijfel kan altijd een oriënterend gesprek worden aangegaan met een vertrouwenspersoon.
Persoonlijk e-mailadres
De vertrouwenspersonen kun je benaderen via een persoonlijk e-mailadres. Je kunt ook het algemene e-mailadres van de vertrouwenspersonen gebruiken, dan koppelt het team een persoon aan jou. Hieronder stellen de vertrouwenspersonen zich voor:
Amanda Vink
‘Ik werk ruim twintig jaar voor het STC. In het verleden als Senior begeleider bij het begeleidingsteam maar sinds kort als Manager Staf van het B&O-team. Ik kan goed luisteren naar leerlingen, ouders, collega’s en leidinggevenden en ga zorgvuldig met informatie om. Te maken krijgen met ongewenst gedrag kan een grote impact hebben op het welzijn van mensen in hun persoonlijke en werkomgeving. Ik ben graag van betekenis in het proces van verwerking, verheldering, keuzes maken en regie nemen over hun eigen situatie.’
Amanda Vink is bereikbaar via: amandavinkvt@gmail.com en 06-57 31 06 52.
Claudia Zwijgers
‘Sinds 1987 ben ik werkzaam bij het STC en diens rechtsvoorgangers. Mijn hoofdfunctie is Cursuscoördinator van de sector Maritiem van STC Next en coördinator mbo/hbo van met name STCW en Marcom-trainingen, een leuke en uitdagende baan. Daarnaast ben ik in 2011 aangesteld als vertrouwenspersoon voor destijds STC Training & Consultancy, nu STC Next, en later voor de gehele STC Group. Dat houdt in dat ik de opvang, begeleiding en nazorg verzorg, van de mensen die last hebben van ongewenste omgangsvormen. Ik vind het fijn om op deze manier iets te betekenen voor de medemens.’
Claudia Zwijgers is bereikbaar via: vertrouwenspersoon.claudia@gmail.com.
Özlem Özer-Genc
‘In 2016 ben ik bij het STC komen werken als rekendocente op de locatie in Brielle. Hiervoor was ik werkzaam op diverse middelbare scholen in Rotterdam als economie docente, waar ik ook een bevoegdheid voor heb. Oorspronkelijk ben ik van Turkse afkomst. Wel ben ik een mengelmoes van de Nederlandse en Turkse identiteiten.’
Özlem Özer-Genc is bereikbaar via: vertrouwenspersoon.ozlem@gmail.com.
Meer info: team Vertrouwenspersoon en 06-57 31 06 52.