Mbo Studentenfonds #21-2023

Mbo Studentenfonds

Met ingang van 1 augustus 2021 is het mbo-studentenfonds van kracht.
Studenten kunnen mogelijk geld, leermiddelen of een vergoeding uit dit fonds krijgen bij studievertraging, als ouders een minimuminkomen hebben, of als studenten in de studentenraad zitten.

Doelgroep

  1. Studenten die deelnemen aan een studentenraad of financieel nadeel ondervinden van opgelopen studievertraging door bijzondere omstandigheden. Deze bijzondere omstandigheden zijn: ziekte, zwangerschap en bevalling, handicap of chronische ziekte, bijzondere familieomstandigheden (waar bijv. mantelzorg onder kan vallen) en overige door het bevoegd gezag van de instelling vastgestelde bijzondere omstandigheden.

  2. Ouder(s)/verzorger(s) van minderjarige studenten die aantoonbaar de studiekosten niet kunnen betalen. Dit betreft dan primair:
    •     gezinnen/ouder(s)/verzorger(s) in schuldsanering;
    •     gezinnen/ouder(s)/verzorger(s) met inkomen op of onder bijstandsniveau;
    •     gezinnen/ouder(s)/verzorger(s) net boven bijstandsnorm (ca. 130%); vallen vaak buiten de regelingen die er voor bijstandgerechtigden wel zijn;
    •     gezinnen/ouder(s)/verzorger(s)onder curatele of bewindvoering.

  3. Studenten die niet in staat zijn om de kosten van een laptop te dragen en een leenlaptop willen aanvragen bij het STC.

Aanmelding
Studenten of ouder(s)/verzorger(s) die aantoonbaar de studiekosten niet kunnen betalen dienen zich te melden bij Begeleidingsteam van het STC, via FIS@stc-r.nl. Na aanmelding worden studenten, eventueel met hun ouder(s)/verzorger(s), uitgenodigd door een Begeleider van het Begeleidingsteam. Zij zullen middels een gesprek de voorwaarden toetsen en een advies geven aan het STC. Als in de woonplaats van de student Stichting Leergeld actief is, dan zal deze de toetsing op zich nemen, een doorverwijzing zal dan plaatsvinden. De afdeling debiteuren van het STC kan op aanvraag van het Begeleidingsteam of Stichting Leergeld een overzicht van de schoolkosten die voor vergoeding in aanmerking komen aanleveren. Tegelijkertijd registreert de afdeling debiteuren de student met de mogelijke kosten in het overzicht mbo-studentenfonds, zodat inzicht is in de uitgaven van het budget. Tevens geeft de afdeling debiteuren aan of er reeds kosten zijn voldaan.


Toetsing
Toetsing vindt plaats door een Begeleider van het Begeleidingsteam met specialisme Schoolmaatschappelijk Werk waarbij wordt gekeken naar:

  • reden en hoogte van financieel nadeel;
  • de opgelopen studievertraging door bijzondere omstandigheden en bijkomende kosten;
  • inkomen (inkomenstoets);
  • mogelijk beroep op additionele financieringsbronnen/regelingen/subsidies.

Het Begeleidingsteam of Stichting Leergeld geeft advies aan het STC m.b.t. financiering, inclusief een advies over mogelijke eigen bijdrage van ouder(s)/verzorger(s). Het advies wordt per brief geformuleerd en ter controle voorgelegd bij de Adviseur Begeleiding. Op basis van het advies wordt door de afdeling debiteuren in overleg met de Adviseur Begeleiding hoe dit voor de student af te wikkelen. De volgende afwikkelingen zijn bepaald:

  • Vastgestelde kosten van studenten die financieel nadeel ondervinden van opgelopen studievertraging door bijzondere omstandigheden worden rechtstreeks overgemaakt naar de betreffende student.
  • Het STC heeft afspraken met leveranciers over het bestellen en leveren van de studieboeken en leermiddelen. Het STC betaalt de rekening aan de leverancier.
  • Communicatie met de student of ouder(s)/verzorger(s) verloopt via het Begeleidingsteam en/of via Stichting Leergeld.
  • Indien de aanvraag van een laptop wordt gehonoreerd, wordt de afdeling IT op de hoogte gesteld via de brief.
  • Laptops kunnen middels een bruikleenovereenkomst uitgegeven worden. Afspraken hierover lopen via de studieloopbaanbegeleider en de onderwijsmanager van de opleiding;


Wat financieel ondersteunen?

  • Kosten van studenten die financieel nadeel ondervinden van opgelopen studievertraging door bijzondere omstandigheden
  • Primair: opleidingsgerelateerde kosten – verplicht, zoals studieboeken en readers, maar ook medische keuringen en PBM’s. Wanneer hier vermeld staat dat een student gelijk materialen kan bestellen voor meerdere leerjaren, worden alleen de kosten voor het betreffende leerjaar meegenomen. Let op: Lesgeld (DUO) wordt niet vergoed.
  • Vrijwillige bijdragen en opleidingsgerelateerde kosten – niet verplicht komen niet in aanmerking voor financiering aangezien deze niet noodzakelijk zijn voor het behalen van een diploma. Bij sommige opleidingen wordt veel waarde gehecht aan de deelname aan kampen. In principe is hiervoor geen budget.
  • In uitzonderingsgevallen kunnen additionele kosten worden bekeken (openbaar vervoer); dit betreft dan echter zeer uitzonderlijke situaties, waar geen andere financiële mogelijkheden voorhanden zijn. Dit wordt aangegeven door het Begeleidingsteam of Stichting Leergeld in het advies, aangezien zij de (on)mogelijkheden voor andere financieringsbronnen kennen;
  • Laptop, die door STC wordt beheerd
  • Op = op: aanvragen voor mbo-studentenfonds worden niet meer in behandeling genomen wanneer het plafond van het budget is bereikt.

Meer info: Ad Ruinard