STC studenten uitwisselingsproject Roemenië #21-2023

In de afgelopen 2 weken hebben de studenten uit klas LRKB3A (afdeling Rijn- en binnenvaart) deelgenomen aan het studenten uitwisselingsproject mede mogelijk gemaakt vanuit de subsidies van het Erasmus+ programma.

Met 14 studenten en 2 docenten als begeleiders zijn wij twee weken te gast geweest op het opleidingscentrum van Ceronav te Galati (Roemenië aan de Donau).

We hebben daar meegedraaid in de lessen die de Roemeense studenten ook kregen zoals:

  • het varen op de binnenvaartsimulator met ook een uitstapje op de zeevaartsimulator, ze hebben gevaren met conventionele aandrijving maar ook met Vethdrives en azimuthpods;
  • les in de vakken veiligheid en ADN;
  • les in de volledig digitale machinekamersimulator;
  • knopen en splitsen maar vooral het gooien met trossen, iets wat onze studenten uitstekend onder de knie hebben.

We hebben hele mooie uitstapjes gehad naar o.a. de scheepswerf van Damen in Galati, de faculty of Naval Architecture (waarvan veel studenten bij Nederlandse werven/bedrijven komen te werken en ze hebben er een sleeptank van 40 meter), DMT winches een grote speler in de (o.a. anker)lieren wereld maar ook een rondleiding op een 165 jaar oude door stoom aangedreven radarpassagiersschip en een ultra moderne sleepboot met 5200 Pk aan vermogen in de machinekamer, een vaartocht met een speedboot  naar het drielandenpunt (Roemenië, Moldavië en Oekraïne) waar we best allemaal ineens heel stil werden ivm de oorlog die daar nog steeds woedt. We hebben er allemaal (ook de begeleiders) een mooie tijd gehad, veel geleerd, onze Engelse taal verbeterd, nieuwe indrukken opgedaan, vooral veel mensen ontmoet maar bovenal onvergetelijke ervaringen opgedaan.

Meer info: Richard van der Straaten