EXPOSITIE “ZEEHELDEN UIT DE PROVINCIE”

Op vrijdagmiddag 19 april waren Marcel Roelofs en Jetta Keuning namens STC-Hanze Maritiem aanwezig bij de opening van de expositie ‘Zeehelden uit de Provincie’ in het Provinciehuis van Overijssel. Initiatiefnemer Willem Geluk heeft een introductie gehouden, waarna de commissaris van de Koning, de heer Heidema, samen met de heer Geluk de expositie officieel hebben geopend.

Tijdens de introductie benoemde meneer Geluk ook dat op de 6e verdieping van STC Lloydstraat een permanente expositie is. Ook de heer Nijgh, voorzitter van de stichting Koopvaardijpersoneel, heeft het een en ander verteld over de werkzaamheden en het belang van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. De heer Van den Bosch heeft ons bijgepraat over de financiering voor de achtergebleven gezinnen via de ‘Zeemans-pot’. Ook het belang van deze Zeemans-pot bij de financiering van het verzet kwam aan de orde.

De expositie vertelt het verhaal van de bemanning van zes koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is te bezichtigen in het Provinciehuis van Overijssel van 19 april tot en met 16 mei aan de Luttenbergstraat 2 te Zwolle.