Op woensdag 29 november organiseerde STC (in opdracht van het project TBB, Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart) onder de bezielende leiding van Cor van Wijngaarden een consultatiedag voor de binnenvaart. Deze dag had als doel om werkgevers en onderwijs in de binnenvaart bij elkaar te brengen om te brainstormen over wat er nodig is om de binnenvaart en haar opleidingen toekomstgerichter te maken.
Afgelopen weken zijn vergelijkbare dagen georganiseerd in Harlingen en Nijmegen, waar respectievelijk de thema’s: ‘Aandrijftechnieken’ en ‘ICT aan boord’ aan bod zijn gekomen. Bij STC was het thema ‘begeleiding en communicatie’ het gesprek van de dag.
De ochtend begon met een levendige presentatie van Maarten Brand, de stage-expert van Nederland. Hij gaf de zaal een kijkje in zijn visie over het begeleiden van studenten tijdens de BPV. Een frisse blik en leerzaam bovendien.
Vervolgens werden we door Erik van Noordenne meegenomen in de wereld van Bouw- en Infra mensen. Erik liet zien hoe de BPV in deze branche is georganiseerd. Een flinke eyeopener en interessant om te zien hoe coöperatie een veel mogelijk maakt voor de gehele branche.
De ochtend werd afgesloten door een presentatie van Wendy Hobma en André Beyer van S-BB. Zij lieten zien hoe S-BB kan ondersteunen in de begeleiding van studenten in de breedste zin van het woord. S-BB heeft diverse digitale tools en e-learning modules tijdens het varen toch jezelf te kunnen professionaliseren. Goed om te weten!
Na de lunch hebben Elise Spaan en Martin Zwart ons meer verteld over de applicatie Airoc. Een app die inmiddels al in gebruik is bij alle reguliere binnenvaartopleiders voor de BPV-beoordeling en die het mogelijk maakt om leerlingen digitaal te kunnen begeleiden tijdens de stage. Verdere doorontwikkeling van deze applicatie kan de sector helpen om studenten echt op te gaan leiden aan boord, waarbij de driehoek: student, onderwijs en leermeester versterkt wordt.
Voordat we aan de borrel konden, werd door middel van een Wold Café werkvorm op breed vlak opgehaald wat en waar er deze dag over gesproken is op vier thema’s: wat zijn de eyeopeners van deze dag, hoe voorkomen we schiphoppen van de student in deze oververhitte arbeidsmarkt, waar liggen ontwikkelpunten in de begeleiding, waarin valt iets te leren wat betreft de communicatie.
Er is veel opgehaald deze dag! Aan ambitie geen gebrek. De aanwezige gasten uit de binnenvaartsector waren vooral onder de indruk van de kracht van het collectief opleiden en begeleiden, Ambassadeurschap van je eigen medewerkers creëren én kwamen met een nieuwe verfrissende wervingsleus: De binnenvaart, verrassend onbekend!
Deze uitkomsten worden, tezamen met de input van de andere twee consultatiedagen, gebruikt worden als fundament voor het vervolg van het project Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart.