Kennismaking Sven Tump

1. Wil je jezelf voorstellen?

Ik ben Sven Tump, 48 jaar, woon in Oegstgeest (naast Leiden), getrouwd en vader van 3 kinderen. Twee jongens (Jesper en Sam, van 16 en 10) en één meisje (Emma, van 13). Mijn hobby’s zijn vooral sportief van aard. Gerelateerd aan mijn kinderen (voetbal, hockey) en van mij zelf (voetbal, hardlopen, skiën) of ons gezin (weer skiën en surfen). Gezellig eten met vrienden en familie staat ook hoog op de agenda, bij voorkeur in evenwicht met het hardlopen… Vanaf 2014 ben ik werkzaam geweest bij NCOI (nu de Salta Group), nadat Elsevier Opleidingen (waar ik commercieel verantwoordelijk was) werd overgenomen door NCOI. Bij NCOI eerst directeur geweest van NCOI Techniek, het Techniek College met trainingen, vakopleidingen en erkende MBO en HO onderwijs voor werkenden. Daarna (2019-2021) directeur geweest van Boertien Vergouwen Overduin, een groot trainingsbureau in soft skills trainingen.

Als laatste was ik verantwoordelijk voor NCOI Opleidingen in totaal, later aangevuld met Scheidegger Opleidingen. Vanaf 2021 daarmee volledig focus gehad op erkend onderwijs, van MBO-2 tot aan Masterniveau. Oh ja, in 2016 deed ik even een klein tussenstapje naar ANWB, waarna ik weer snel terugkwam bij NCOI en in de Onderwijssector. Voor mij de sector met de meeste toegevoegde waarde die je kunt bieden aan leerlingen, studenten, mensen, organisaties en sectoren.

2. Wat trok je aan om te solliciteren bij STC?

Een aantal zaken.

  1. Rotterdam. Ik ben in Rotterdam geboren, hier opgegroeid en gestudeerd aan de HS Rotterdam. Mijn eerste baantjes waren ook in Rotterdam of ik had Rijnmond als mijn werkgebied. Ik weet de weg dus in deze prachtige omgeving.
  2. De haven en zijn omgeving. Volgens mij vind je de haven mooi of verschrikkelijk. Ik behoor tot de eerste groep. En niet alleen vind ik de haven mooi, ook nog eens zeer belangrijk. Voor Nederland, voor Europa, voor de wereld. Het verbindt mensen, landen, organisaties, werelddelen. Het zorgt voor handel, economische groei en bepaalt voor een deel ons succes. In Rotterdam, maar ook ver daar buiten.
  3. De (noodzakelijke) beweging in de sector. Energietransitie, digitalisering, arbeidsmarkt. Ze zijn voor zeer veel sectoren kernbegrippen die de toekomst bepalen. Voor de brede maritieme, logistiek, technische sector zeer zeker. De verandering, de investeringen, de noodzaak om kennis, kunde, competenties van mensen te laten aansluiten bij deze veranderende wereld, het zijn ontwikkelingen waar ik zeer graag mijn steentje aan bijdraag.
  4. De naam STC en de mensen die er werken. Ik ken STC al een tijdje. Niet heel diep of structureel, maar toch, de naam en de organisatie ken ik al sinds mijn tijd bij Elsevier Opleidingen. In die periode voor vijf jaar een practicum samen geëxploiteerd, nadat we de simulatoren voor Meet & Regeltechniek van Zwijndrecht naar de Lloydstraat 300 hadden gebracht. Maar ook recent kwam STC vaak voorbij in een samenwerking tussen STC Next en NCOI voor de Marine. De focus die STC heeft op haar sectoren, met alle opleidingsniveaus die we te bieden hebben, spreekt mij enorm aan. Of het nu gaat om initieel onderwijs of LLO. Dus een sterke focus, maar direct ook zeer divers in onze aanpak en ons aanbod.

3. Wij leiden op van het 12e levensjaar tot aan het pensioen. Van vmbo tot master. Hoe heeft jouw leerloopbaan eruit gezien? Wat of wie hebben voor jou daarin het verschil gemaakt?

Al kort even de ca. laatste tien jaar aangehaald, bij NCOI, BVO en Salta Group. Daarvoor van 2005 tot 2014 bij Reed Elsevier gewerkt. Voornamelijk bij Elsevier Opleidingen en Elsevier Congressen. Daarvoor bij Ahrend gewerkt, in de kantoormiddelen en meubilair. Daar kwam ik redelijk snel na mijn studie Commerciële Economie terecht, omdat ik via een Sales beroep zoveel mogelijk organisatie van binnen wilde zien. Via deze werkgevers (en één jaartje ANWB…) van Sales naar Manager, van Commerciële en Marketing focus naar Algemeen directeur doorgegroeid na overname door NCOI. Daar echt op mijn plek terechtgekomen, op de scheidslijn tussen marktgericht en product (opleiding) gericht.

Nieuwe opleidingen ontwikkelen vind ik fantastisch, maar wel opleidingen waar mensen zich voor willen inschrijven. En winst maken is geen doel, maar een gevolg van goede samenwerking, wat weer nieuwe investeringen mogelijk maakt. Daarin heeft de eigenaar van NCOI voor mij wel een voorbeeldfunctie gehad. Omdat hij mij de ruimte en het vertrouwen heeft gegeven om binnen zijn organisatie te ondernemen, naar eigen inzicht of in gezamenlijke aanpak. Het overnemen van de techniek opleider ROVC was daarbij één van de mooiste projecten, met een prachtig en nog steeds groeiend resultaat. Voor NCOI/Salta, maar vooral voor technisch werkend Nederland. Ervaring en kennis die ik ook hoop in te kunnen zetten binnen STC, zowel binnen het reguliere onderwijs als bij STC Next.  

4. Als je nadenkt over STC in de toekomst, hoe denk jij dat STC er over tien jaar uit zal zien?

Niet te zeggen. De wereld om ons heen veranderd zo snel, o.a. door digitalisering, maar ook op vele andere vlakken, dat een beeld schetsen voor over tien jaar eigenlijk niet te doen is. Neem een ontwikkeling als AI en denk even een jaar of anderhalf terug. Hoe groot en belangrijk was dat thema toen en hoe is dat nu? Het belangrijkste is dat STC mee verandert met die wereld, die wij graag bedienen met ons onderwijs, met onze docenten en begeleiders en onze fantastische middelen. Ik zie dus vooral een wendbaar STC, met collega’s die dicht op de markt, maar vooral (en nog steeds) op onze leerlingen, studenten en cursisten zitten. Zonder die leerlingen, studenten en cursisten is onze impact weg. Mét deze jonge mensen en werkenden die zich moeten doorontwikkelen, zijn we uiterst relevant en impactvol. Wat ik in ieder geval hoop, is dat we tegen die tijd weer een florerend opleidingsinstituut zijn, voor een sector die toonaangevend is in Europa en de wereld en dat wij een belangrijke schakel zijn en blijven voor die sector. En dan vooral voor de mensen die daarin werken en willen blijven werken.

5. STC profileert zich als dé opleider in en rondom de haven, toegankelijk voor iedereen. In hoeverre acht jij ‘inclusiviteit’ van belang?

Inclusiviteit kent vele vormen en ze zijn allen belangrijk. Ik weet dat we er nog niet zijn, maar eigenlijk moet het helemaal geen thema zijn, maar de normale gang van zaken. Dat iedereen gelijke kansen heeft, gelijk behandeld wordt in vergelijkbare situaties. Sterker nog, we hebben helemaal de luxe niet om mensen om wat voor reden dan ook uit te sluiten of ongelijk te behandelen. We hebben iedereen keihard nodig. Nu en in de toekomst, als we alleen al kijken naar de klimaatuitdagingen waar we voor staan. Maar iets kleiner, binnen onze instelling net zo goed. Voor een goede toekomst is een betere afspiegeling van de samenleving belangrijk. En ik weet, in techniek en maritieme sector werken meer mannen dan vrouwen. En in de zorg is het andersom. Enzovoorts. Dus we zijn geen uitzondering. Maar voor flexibiliteit op de arbeidsmarkt en relevantie voor een opleider is inclusiviteit en daarmee meer diversiteit een voorwaarde voor een relevante en gezonde toekomst.

6. Welke boodschap zou je overbrengen aan jongeren of volwassenen die overwegen een opleiding in en rondom de haven te volgen?

Doen! Als je wilt werken in één van de meest innovatieve sectoren van Nederland, als je belangrijk wilt zijn voor de concurrentiepositie van Nederland, als je uitzicht wilt op een mooie en goed betaalde baan, als je direct effect wilt zien van wat je dagdagelijks doet, als je internationaal georiënteerd bent, als je zelfstandig wilt denken en doen, als je van het water houdt wat Nederland groot maakt of je wilt gewoon graag op een fantastische plek aan je toekomst werken, met mensen die je verder helpen, kom dan naar het STC.