Veiligheid is de nieuwe stoerheid: collegetour veilig werken in de procesindustrie #15 – 2021

Twee ervaringsdeskundigen vertelden tijdens de collegetour over veilig werken en fysieke belasting in de procesindustrie over hun eigen ervaringen. De vader van Raymond Bekker van Chem Consult kreeg een ongeluk tijdens het werk en Jaco van Heijst liep een beroepsziekte op, door het werken met een gevaarlijke stof. Ze vertelden welke impact het heeft, op henzelf, hun familie en hun omgeving. Hun belangrijkste les was: blijf nadenken en zelf onderzoeken wat veilig is en wat niet. Houd de regie over je eigen veiligheid! Doe een stap terug als je niet zeker bent van de veiligheid en durf dat uit te spreken. De 200 studenten uit Brielle waren diep onder de indruk. ‘Het heeft me vooral heel erg geraakt, dat het zo veel meer mensen treft dan alleen de persoon die verongelukt is, vooral dat het niet die persoon zijn eigen schuld is geweest.’

Een vertegenwoordiger van stagebedrijf LyondellBasell stelde: ‘veiligheid is de nieuwe stoerheid’. Arbeidshygiënist Jolanda Willems noemde hoe belangrijk het is dat je weet wat je moet doen als er chemische stoffen in ogen terecht komen en benadrukte de belangrijke rol van preventiemedewerkers in een bedrijf. De collegetour werd afgesloten door Ewout Brehm van Buro voor fysieke arbeid. Hij ging in op het langdurig belasten van je lichaam; bijvoorbeeld omdat er veel wordt gewerkt op de knieën in de procesindustrie. ‘Onderbreek die langdurige houding en blijf in beweging! ’was zijn belangrijkste tip. Je kunt de collegetour hier terugkijken.

De collegetour is onderdeel van de campagne ‘werken met gezond verstand = veilig werken met gevaarlijke stoffen’, van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 23 april is er een collegetour voor het college Havens en L&V. Wil je meer weten of meekijken? Neem contact op met Anouk Vermeulen. 

Meer informatie: Ellen Lok en Anouk Vermeulen