Terugblik webinar ‘de rol van groene energiedragers in het Rotterdams Havengebied’ #13-2023

Tijdens het webinar over de rol van groene energiedragers in het Rotterdams havengebied op 5 april vertelden drie sprekers vanuit verschillende invalshoeken over wat hun rol is in de energietransitie. Een hot topic tegenwoordig waar ieder zijn steentje aan moet bijdragen. Bij dit webinar lag de nadruk op groen geproduceerde waterstof als een van de energiedragers die gaat bijdragen aan het verminderen van de CO2-emissie.

Er werd gesproken over op welke wijze deze waterstof geproduceerd, getransporteerd en opgeslagen kan worden en hoe je deze waterstof kunt omzetten naar andere energiedragers? En welke positie gaat waterstof in het Rotterdams havenindustrieel complex innemen voor deze decarbonisering (het terugdringen van de CO2-uitstoot)? Welke andere oplossingen zijn er in dit havengebied voor deze verduurzamingsvraagstukken?

Tijdens het webinar vertelden onderstaande sprekers over hun rol in deze grote opgave:

Erik van de Heijden werkzaam als Business manager Energy Transition bij de Port of Rotterdam legde uit hoe het Rotterdams industrieel complex zich op deze energietransitie aan het voorbereiden is en wat dit betekent voor de relaties met andere landen.

Business development director van Proton Ventures Klaas Langhout vertelde dat Proton Ventures oplossingen biedt voor de productie, opslag en het transport van groene energiedragers zoals waterstof en ammoniak. Hij gaf aan wat dit betekent voor de energietransitie in de industrie voor nu en in de toekomst.

Operations manager Diederick Nierstrasz van Battolyser Systems gaf een uitleg over hoe je een batterij en een elektrolyser kunt integreren in één systeem. Hij vertelde hoe dit systeem, waarmee je zowel duurzame energie kunt opslaan als omzetten in groene waterstof, werkt. Het systeem is een van de slimme schakels in de energietransitie om vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen.

Practoraat
Het webinar werd georganiseerd vanuit het practoraat energietransitie en smart industry. Het is een taak van het STC als kennisinstelling om deze informatie onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

Meer info: Yme Dikkerboom en Audrey Rost-Ernst