Vernieuwend lesmateriaal binnenvaartonderwijs centraal tijdens bijeenkomst EDINNA #17-2023

Tijdens de zeventiende jaarlijkse bijeenkomst van EDINNA (de koepelorganisatie voor binnenvaartscholen in Europa) stond vernieuwend lesmateriaal voor het binnenvaartonderwijs centraal. Het congres vond plaats op 16 en 17 mei bij STC Group. De schoolleiders van de binnenvaartscholen werden onthaald met een inhoudelijk sterk programma.

Na een welkom van de voorzitter van EDINNA, de heer Arjen Mintjes, directeur Maritieme Academie Harlingen gaf CvB-voorzitter Frits Gronsveld een toelichting op STC Group en haar unieke positie als opleider in de binnenvaart. Caroline Nagtegaal-Van Doorn, lid van het Europees Parlement, die september jl. de Ab Initio doopte, verzorgde een inspirerende keynote-presentatie. Zij benoemde het belang van de binnenvaart in Europa en de rol van het STC.

Nieuwe praktijkexamens en Ab Initio
Na de lunch en een rondleiding langs het simulatorenpark, onder leiding van sectormanager Harm Bergsma van STC Next, werd onder leiding van Katja van den Beld van het CBR een dialoog gevoerd over de nieuwe praktijkexamens. Tot slot vertelde onderwijsmanager Cor van Wijngaarden het verhaal van de totstandkoming van opleidingsschip Ab Initio.

De eerste dag werd afgesloten met een vaartocht met de Ab Initio en een oversteek naar de SS Rotterdam voor het avondprogramma.

Op de tweede dag werd door Jan Smallegange, project manager bij het STC, de stand van zaken toegelicht uit de Europese binnenvaartprojecten waar het STC de lead van heeft.

Demonstratie
In een demonstratie over de LTI-connecties die binnen het project 1System4IWT learning zijn gecreëerd, werd door Angelika Voit van Schifferberufskolleg RHEIN de mogelijke uitwisseling van leermodules tussen de aangesloten scholen van EDINNA getoond.

Trends
Tot slot is onder leiding van Maritieme Academie Harlingen een hybride bijeenkomst gehouden (‘community of practice’) voor docenten binnenvaartonderwijs, waarbij een aantal trends in de sector zijn toegelicht en besproken.

Wil je meer weten? Kijk op www.edinna.eu of www.iwt-competencies.eu.

Meer info: Jan Smallegange