Onderhandelaarsakkoord CAO MBO 2023-2024 #24-2023

Onderhandelaarsakkoord CAO MBO 2023-2024

Op 29 juni hebben vertegenwoordigers van de MBO Raad en werknemersorganisaties een onderhandelaarsakkoord gesloten voor de nieuwe CAO MBO 2023-2024. Deze overeenkomst komt voort uit zorgvuldige onderhandelingen en biedt significante voordelen voor alle betrokkenen.

Wat betekent dit voor de medewerkers bij het STC?

Een van de meest opvallende uitkomsten van de onderhandelingen is de aangekondigde loonsverhoging van maar liefst 10% gedurende de looptijd van de CAO, tot 1 juni 2024. Deze loonstijging wordt gefaseerd ingevoerd: vanaf 1 juli 2023 wordt een gemiddelde loonsverhoging van 7% doorgevoerd, en vanaf 1 januari 2024 komt daar nog eens 3% bovenop. Deze toename is van bijzonder belang voor medewerkers in de lagere loonschalen, waarbij sommigen zelfs een stijging van meer dan 12% kunnen verwachten.

Naast deze loonsverhoging wordt er ook extra aandacht besteed aan medewerkers die thuiswerken. De introductie van een thuiswerkvergoeding van €2,15 per dag voor 2023 onderstreept het streven om werknemers te ondersteunen, waarbij de vergoeding fiscaal onbelast is.

Eenmalige uitkeringen worden ook aangeboden aan alle medewerkers (met peildatum 1 juli 2023). In augustus 2023 ontvangen zij een incidentele uitkering van €1000 bruto, een welkome extra voordeel voor hun inzet en toewijding.

De CAO MBO 2023-2024 legt niet alleen de nadruk op financiële voordelen, maar streeft ook naar toekomstbestendige en flexibele arbeidsvoorwaarden. Met het begin van de “Regiogesprekken” krijgen werkgevers en werknemers gezamenlijk de kans om de behoeften en verwachtingen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden in kaart te brengen. Dit initiatief onderstreept het engagement om te voldoen aan de diverse eisen van de MBO-sector en draagt bij aan de tevredenheid van het personeel.

Een andere positieve stap is de herziening van de stagevergoeding. Voor elke stagiair, ongeacht het opleidingsniveau, wordt een minimale stagevergoeding van €250 vastgesteld. Dit is een weerspiegeling van het streven naar gelijkwaardigheid en erkenning van het belang van stages in het MBO.

De CAO MBO 2023-2024 gaat echter verder dan financiële en praktische aspecten. Het benadrukt ook de behoefte aan inclusie, diversiteit en ondersteuning voor startende docenten. Met maatregelen die gericht zijn op inwerkactiviteiten en individueel maatwerk, willen MBO-scholen een werkomgeving creëren waarin elke medewerker zich gewaardeerd en welkom voelt.

Het succes van dit onderhandelaarsakkoord werd bevestigd tijdens een extra algemene vergadering op 7 juli, waar de MBO Raad het akkoord met een unanieme goedkeuring van de leden ontving. Dit akkoord weerspiegelt een collectieve inzet om te investeren in het heden en de toekomst van het MBO, en zal ongetwijfeld bijdragen aan een positieve werkomgeving en welzijn van het personeel.

Wil je meer informatie over het Onderhandelaarsakkoord CAO MBO 2023-2024? Klik dan hier voor de volledige tekst van het akkoord.