Welkom terug! #24-2023

Op maandag 21 augustus vond de officiële opening van het nieuwe schooljaar plaats op de Lloydstraat in Rotterdam. Petra van Lange gaf een speech die we in het STC Nieuws kort hebben samengevat voor diegenen die er helaas niet bij konden zijn, of als je het nog even wilt nalezen. Ook de slides kun je nog inzien via deze link.

De speech:

Welkom terug allemaal! Ik hoop dat jullie een ontspannen vakantie hebben gehad en vol energie zijn om aan een nieuw schooljaar te beginnen. We staan aan de vooravond van een boeiende periode vol uitdagingen en kansen.

Met het vertrek van Frits ligt er een nieuwe fase voor ons. Hoewel we zijn expertise zullen missen, zijn we vastberaden om binnen het STC MT als team samen te werken. We zijn momenteel op zoek naar een nieuw lid voor het College van Bestuur en streven ernaar om het CvB weer op volle sterkte te hebben per 1 januari 2024. Er komt geen nieuwe voorzitter, maar we kiezen voor een ‘collegiaal bestuur’. Deze vorm van besturen zorgt voor gedeelde verantwoordelijkheid en een nauwe samenwerking tussen de bestuursleden.

De dalende trend in inschrijvingen van leerlingen studenten is een uitdaging die we serieus moeten aanpakken. Dit is het achtste opeenvolgende jaar van daling, en daar moeten we gezamenlijk iets aan doen. We moeten studenten niet alleen aantrekken, maar ook begeleiden, vertrouwen geven en ondersteunen om hun studie met succes af te ronden. De toenemende concurrentie vraagt om meer inspanningen om onze studenten te verleiden en te binden.

Om het tij te keren gaan we vanaf dit najaar van start met een ‘single-brand’ merkstrategie. Een keuze die voortkomt uit onze wens om een uniforme en herkenbare identiteit te creëren voor STC. Onze organisatieonderdelen zullen onder het krachtige merk ‘STC’ opereren, wat zal bijdragen aan een gevoel van eenheid en betrouwbaarheid. Bij deze stap hoort ook een vernieuwde huisstijl, die de nieuwe koers visueel ondersteunt.

Op 1 september realiseren we de fusie met STC Next. Deze samensmelting brengt ons dichter bij elkaar en versterkt ons als één sterk merk. Laten we ernaar streven dat STC Next en ons reguliere onderwijs hand in hand gaan, en dat beide aspecten van STC als een geheel worden gezien.

De nieuwe strategie biedt ons een toekomstgericht perspectief. We gaan aan de slag met vijf speerpunten en een stevig fundament. Een van onze belangrijkste focuspunten is het aantrekken en behouden van studenten. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning, van individuele inzet tot teamplannen en collegeplannen. We verwachten dat positieve veranderingen zichtbaar worden naarmate we deze speerpunten omarmen.

Onze onderwijsvisie heeft een verfrissende verandering ondergaan, waarbij we ons hebben gericht op de kernprincipes die ons onderwijs uniek maken. Deze verandering is voelbaar en merkbaar voor onze leerlingen, studenten en professionals. Op 7 december staat een gezamenlijke studiedag gepland, waarop we kunnen reflecteren en leren. Laten we deze dag gezamenlijk vormgeven en benutten om geïnspireerd te raken.

Dit schooljaar staat ons een onderwijsinspectiebezoek te wachten. Laten we ons hierop goed voorbereiden, met behulp van interne audits en teamscans. Ook lanceren we met trots Mijn-STC, een communicatiekanaal speciaal voor studenten. Dit kanaal is ontworpen met input van studenten zelf en draagt bij aan de versterking van verbinding en digitalisering.

We staan voor uitdagingen met betrekking tot studentenaantallen, maar laten we vol vertrouwen en positieve energie naar de toekomst kijken. Laten we ons richten op klantgerichtheid, elkaar ondersteunen en denken in mogelijkheden. We hebben de middelen en het potentieel om dit tot een waardevol en succesvol schooljaar te maken.

Samen gaan we dit nieuwe hoofdstuk aan, met eenheid, innovatie en vastberadenheid. Laten we bouwen aan een sterker, beter STC, waarin iedereen een belangrijke rol speelt.

Op naar een succesvol en inspirerend jaar!

Petra van Lange