3.000 leerlingen ervaren onmisbare rol logistiek in samenleving tijdens Logistieke Roadshow #28-2023

3.000 leerlingen ervaren onmisbare rol logistiek in samenleving tijdens Logistieke Roadshow

Op maandag 18 september opende Marieke Klip, Directeur van het Rotterdam Mainport Institute op het Melanchthon in Bleiswijk, de 4e editie van de Logistieke Roadshow. Het doel is om de komende weken zoveel mogelijk scholieren in zowel Oost- als West Nederland enthousiast te maken voor de logistieke sector. Eentje die onmisbaar is voor onze samenleving, maar kampt met enorme personeelstekorten mede door de onbekendheid van het werk en toenemende vergrijzing.

Instroom opleidingen vergroten

De aanleiding voor dit initiatief is het personeelstekort in de sector door onder andere vergrijzing van het huidige personeel.Marieke Klip, Directeur Rotterdam Mainport Institute: ‘We zien landelijk een daling in het aantal leerlingen dat kiest voor een logistieke opleiding. Daarom hebben we gekozen voor dit concept, zodat leerlingen zelf beleven en ervaren dat een logistiek beroep ontzettend interessant en leuk is. Dit alles met als doel om de instroom van de logistieke opleidingen te vergroten’.

Masterclass & challenges

Het programma start met een interactieve masterclass door een lokale ondernemer in de week voorafgaand aan de roadshow. Een week later komt de vrachtwagen langs, om een smakelijke tour door de wereld van de logistiek te maken. De scholieren gaan aan de slag om een bezorger die steelt te vinden in een pop-up escape room, worden uitgedaagd om een optimale reisplanning te maken voor de inkoop van ingrediënten voor het maken van hamburgers, gaan aan de slag met een puzzel van frisdrankkratten en krijgen de taak om de juiste pizza-orders te bezorgen bij de goede voordeur. Ze ontdekken al spelenderwijs welke functies er allemaal zijn binnen de sector,zoals: planner, chauffeur, orderpicker, supply chain manager, manager en adviseur.

Over de Logistieke Roadshow

Na drie succesvolle edities, is de Logistieke Roadshow dit jaar opnieuw van start gegaan. Dit jaar trekt de roadshow langs ruim 50 scholen in zowel Oost- als West-Nederland. Er nemen 3.000 leerlingen deel aan het programma. De roadshow wordt mede mogelijk gemaakt door het Rotterdam Mainport Institute (een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en STC Group), Logistics Valley en Burgers Group.