Hackathon STC Brielle

Hoe ziet jouw ideale school van de toekomst er uit? Op 14 februari gingen alle eerstejaars studenten van college Procestechniek en Maintenance in groepjes met deze uitdaging aan de slag. De hackathon was onderdeel van de energietransitie tweedaagse om studenten in hun eerste jaar kennis te laten maken met duurzaamheid en groene energie.

Tijdens de hackathon hadden de studenten niet helemaal ‘carte blanche’; de casus werd uitgezet door Robbert Douma (directeur HFI). Robbert gaf de studenten mee dat STC Brielle in de toekomst energieneutraal zou moeten zijn en dat het gebouw voldoende faciliteiten moet hebben om leren mogelijk te maken.

Onder leiding van Timo en Koen van Stichting Technotrend gingen groepjes studenten gericht brainstormen om hun wensen meer vorm te geven. Stichting Stimular gaf de studenten concrete voorbeelden mee van verschillende vormen van verduurzaming.

Na de pauze was het tijd voor de uitwerking van de plannen. De bijna honderd eerstejaars kwamen met vijftien plannen over de toekomst van de school. De plannen varieerden van zonnepanelen op het dak en groene gevels tot de school omtoveren tot duurzame boerderij. Het winnende groepje kwam met een ‘out of the box idee’: in de toekomst lesgeven met VR-brillen. Hiervoor is bijna geen (praktijk)ruimte nodig waardoor de school veel kleiner kan worden. Uiteraard was er ook nagedacht over duurzaamheid; naast het verduurzamen van de school moesten de VR-brillen opgeladen worden via zonnepanelen op het dak van het gebouw.

De studenten hebben gedurende de dag veel creativiteit laten zien. Genoeg ideeën om mee te nemen in de verduurzaming van de oudbouw bij STC Brielle.