Studenten Stellendam hijsen de zeilen op Eendracht #15-2023

Dinsdagavond 18 april werden de eenentwintig leerlingen en twee docenten van STC campus Zuidwest in Stellendam ontvangen door de leuke bemanning van zeilschip Eendracht. ‘s Avonds had de groep palaver (overleg) en werden de drie wachten ingedeeld. Na een koude nacht kreeg iedereen woensdagochtend een heerlijk ontbijt en voeren ze vol goede moed richting Hoek van Holland. Er stond een mooie noordoostenwind van windkracht 4. De meeste zeilen werden gehesen en de reis ging richting Engeland. Het waaide goed, met uitschieters naar windkracht 8…

Door die harde wind kwamen sommige leerlingen in de problemen met hun evenwicht, ondanks het lekkere eten van de drie koks.

Engeland in zicht

In de avond werd Engeland al bereikt. De groep haalden zelfs de 12 knopen snelheid, en ging dus overstag met de mensen die nog enigszins ‘op de been’ waren. Met weinig zeil kon de groep de 12 knopen blijven vasthouden.

De eindbestemming werd Vlissingen, in Oostende was geen ligplaats beschikbaar. Op donderdagavond kwamen de studenten en docenten aan in de stad van Michiel de Ruyter. Na het gooien van ‘het keesie’ kon iedereen de wal op, behalve de docenten die bereid waren de havenwacht over te nemen. Om 23.00 uur was iedereen weer terug en was er veel animo om de wedstrijd Roma-Feyenoord te bekijken in de verblijfsruimte.

Leerzame reis
Vrijdagochtend werd koers gezet richting Rotjeknor, met onderweg mooi weer en uitzicht op de Zeeuwse kust. Om 18.00 uur lag de Eendracht weer aan de Lloydskade en na het diner mochten de ouders van de studenten nog het schip bezoeken. Hiermee was deze korte reis, waar iedereen veel van heeft kunnen leren, ten einde.

Een compliment aan de studenten die deze reis toch hebben voltooid. Op naar volgend jaar!

Meer info: Arie ’t Mannetje