Bureau Veiligheid en Veilige Voorzieningen (BVV) aan het woord #15-2023

Veiligheid. Het is zó belangrijk. Maar het is ook een breed begrip. Daarom sprak de redactie van het STC Nieuws met Patrick van der Graaf, adviseur van Bureau BHV & Veilige Voorzieningen (BVV), voorheen Bureau Veiligheid. Naast Patrick is Suzan Noordzij hier werkzaam. Zij verzorgt de administratie en is aanspreekpunt van de BHV- opleidingen en is contactpersoon voor het onderhoud van de veiligheidsmiddelen binnen het STC-panden.  

De afdeling Bureau BHV & Veilige voorzieningen valt onder de afdeling HFI en houdt zich bezig met de fysieke kant van veiligheid. De sociale veiligheid binnen het STC is verdeeld over andere afdelingen.

Patrick komt van origine uit de transportwereld en werkte bij diverse cargadoors en expediteurs. Op plants en terminals is veiligheid een vanzelfsprekendheid. Patrick kreeg hier de basis veiligheid mee en in de transportwereld heeft hij zich o.a beziggehouden met gevaarlijke stoffen overzee. In 2009 startte hij bij, destijds STC T&C, nu STC Next, en in 2021 maakte hij de overstap naar STC Group.  

Fysieke Veiligheid
Patrick houdt zich dagelijks bezig met zaken als Risico Inventarisatie -Evaluatie en fysieke veiligheid. Daarnaast is hij Hoofd BHV, preventiemedewerker en doet hij het beheer van de BVH‑organisatie. Hij heeft een adviserende rol en staat in nauw contact met de OR.

Momenteel schrijft hij het integrale veiligheidsbeleid en verricht hij werplekinspecties en geluidsmetingen. Hiervoor is hij regelmatig te zien op de verschillende STC-locaties.

Patrick verzorgt de ongevallenregistraties en eventuele melding hiervan bij de Arbeidsinspectie, die gelden voor het personeel en in praktijksituaties ook voor de leerlingen/studenten.

‘Veiligheid kan niet verwezen worden, maar is van iedereen’

Volgens Patrick begint veiligheid met bewustwording en werkt een veiligheidsbeleid alleen als iedereen zich hieraan committeert. Iedereen binnen het STC heeft hier een rol in, hoe groot of hoe klein dan ook. ‘Veiligheid kan dan ook niet verwezen worden, maar is van iedereen’.

Kijk op Startpunt Veiligheid
Hoe is de veiligheid binnen het STC geregeld? Hiervoor is de (interne) website Startpunt Veiligheid ontwikkeld. Startpunt Veiligheid – STC Group (sharepoint.com). ‘Je kunt hier bijvoorbeeld vinden wat te doen bij bepaalde situaties waarbij de veiligheid in het geding komt of waar binnen het STC vertrouwenspersonen of klachtencommissie te vinden zijn.’

Tot slot voegt Patrick toe: ‘De deur van Bureau BHV & Veilige voorzieningen aan de Waallhaven Z.z. 16 staat voor iedereen open. We zitten op de vijfde etage. Kom gerust eens langs!

Meer info: Patrick van der Graaf