Wetswijziging rechtsbescherming student #23-2023

Per 1 augustus 2023 treden er belangrijke veranderingen in werking met betrekking tot de wet rechtsbescherming student. Deze wet heeft drie essentiële onderdelen. Ten eerste wordt de Onderwijsovereenkomst (OOK) afgeschaft en worden de rechten en plichten van de instelling en studenten vastgelegd in het studentenstatuut en de Onderwijs- en Examenregeling (OER). Ten tweede wordt de ondersteuningsbehoefte van studenten apart digitaal of op een formulier vastgelegd bij inschrijving. Ten derde moeten instellingen een toegankelijk klachtenmeldpunt inrichten en een onafhankelijke geschillencommissie oprichten.

Om aan deze wetswijziging te voldoen, neemt het STC verschillende maatregelen. De afschaffing van de OOK vermindert administratieve lasten, maar dat betekent dat de ondersteuningsbehoefte van de student elders moet worden vastgelegd. Dat zullen we doen tijdens het inschrijvingsproces via het CAMBO-programma. De functie van de OOK wordt geborgd in het studentenstatuut en de OER. Deze documenten worden gecontroleerd door een jurist en aangepast waar nodig.

Het klachtenmeldpunt wordt toegankelijk gemaakt via de website en andere locaties. Een button en informatiepagina voor het klachtenloket worden gerealiseerd. Het STC zal een onafhankelijke geschillencommissie oprichten en procedures voor klachtenafhandeling aanpassen.

Na de zomervakantie zullen we jullie uitgebreider informeren over de gerealiseerde aanpassingen en procedures omtrent deze wetswijziging

Meer info: Ilja Amperse