Studiedag ‘Wat als jeugdcriminaliteit de school in komt’ was een succes #29-2023

Donderdag 21 september was het weer tijd voor de gezamenlijke studiedag van drie vakscholen; het Hout- en Meubileringscollege, Grafisch Lyceum Rotterdam en het STC hadden wederom de handen ineengeslagen om een inspirerende studiedag te organiseren voor leidinggevenden, docenten en begeleiders.

Maryam El- Rahmouni, projectleider maatschappelijke weerbaarheid en terugdringen “jonge aanwas in de criminaliteit”, nam ons mee in haar expertises en ervaringen. Zij gaf ons met haar verhaal informatie en inzichten hoe dit onderwerp te signaleren binnen onderwijs en preventief te handelen.

Vervolgens was er een programma in elkaar gezet waarbij de belevingswereld van de jeugd, onze student, centraal stond. Zo was er de interactieve game ‘Framed’ die je meenam in de schoolcultuur van de student. De VR-ervaring ‘Cocaïne Collectors’ liet je letterlijk voelen hoe het was om keuzes onder druk te maken. Tijdens de ‘Dilemma Training’ werd je aan het denken gezet over de keuzes die wij als organisatie maar ook als betrokkene bij studenten moeten maken.

Na een heerlijke lunch werd iedereen weer wakker geschud met een “Energizer” met een glimlach (wat nodig is bij een dergelijk zwaar onderwerp).


Vervolgens was het tijd voor het middagblok met workshops. Criminoloog Jeroen van den Broek had een zeer interessant verhaal over jeugdcriminaliteit, risicovolle groepen en achterliggende problematiek. Theatergroep ‘Shank’ gaf een voorstelling over jongeren die de wereld van criminaliteit. Hamza Voerman is ervaringsdeskundige en nam ons mee in zijn indrukwekkende verhaal.

De studiedag ‘Wat als jeugdcriminaliteit de school in komt’ was succesvolle en inspirerende ‘Eye opener’ die ons heeft doen beseffen dat we met elkaar nog vele stappen moeten maken.

Voor vragen kun je terecht bij Pascal van den Hoek