Stormmeeuw ingezet bij KNRM-oefening

Op zaterdag 9 maart jl. werd ons opleidingsschip Stormmeeuw ingezet tijdens een grootschalige calamiteitenoefening in de Alexiahaven bij de Tweede Maasvlakte. De oefening werd georganiseerd door de KNRM-stations Hoek van Holland en Terheijde, in samenwerking met diverse ketenpartners zoals Ambulance Rotterdam Rijnmond, Rotterdam Port Authority (RPA) en de HCC Meldkamer Rijnmond. Het doel was om een uiterst realistisch scenario te creëren, waarbij multidisciplinaire samenwerking en coördinatie van essentieel belang waren.

Het scenario draaide om een incident op de Stormmeeuw, waarbij vijf opvarenden (zowel bemanning als studenten) gewond raakten door een carterexplosie. Direct werd er een noodoproep gedaan naar de meldkamer van het HCC, waarna de melding werd doorgezet naar de betrokken partijen, die snel in actie moesten komen. Zo werden er twee reddingsvaartuigen van de KNRM ingezet, samen met twee RPA-patrouilleschepen en een SAR-helikopter.

Het was inspirerend om te zien hoe de deelnemers vanuit verschillende disciplines deze oefening serieus namen en er alles aan deden om volgens de procedures de gewonden zo snel mogelijk te verzorgen en veilig van boord te krijgen. Rolph en Julian, twee studenten Maritiem Officier van het STC mbo College Maritiem en Techniek, kregen de kans om een rol te spelen in deze oefening, waarbij ze tegelijkertijd inzicht kregen in het belang van training voor realistische scenario’s. Deze oefening benadrukte het belang van een degelijke opleiding en het trainen in zeer complexe situaties. Het is duidelijk dat dergelijke oefeningen cruciaal zijn voor de voorbereiding op noodsituaties op zee. Het samenbrengen van verschillende hulpdiensten en instanties zorgt voor een efficiënte en effectieve respons in geval van calamiteiten, waarbij levens kunnen worden gered door doeltreffende coördinatie en snelle actie.