Innovation Connection Meeting 21 maart #13-2024

Op donderdag 21 maart was alweer de derde editie van de Innovation Connection Meeting, de reeks bijeenkomsten gefocust op ontwikkelingen binnen het maritieme werkveld, IT en de haven. Tijdens deze editie lag de nadruk op de energietransitie, met sprekers vanuit diverse bedrijven, en ruimte voor studenten om te tonen met welke projecten zij bezig zijn.

Na de opening door Marieke Klip werd er kort stilgestaan bij de opties binnen ons gebouw: een VR-experience waarbij men rond kan lopen op de Ab Initio, een AR programma voor remote support, de VR “Stress game” en de diverse onderzoeken die lopen naar de verduurzaming van de sector binnen onze school.

Als eerste spreker sprak Frits Gronsveld over de missie van Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE), waarbij hij aangaf dat we in de maritieme sector tegen een perfect storm aan gaan lopen. Waar hij op doelde waren de volgende vier aspecten: (1) groot aantal openstaande vacatures; (2) teruglopende studentenaantallen; (3) vergrijzende beroepenveld; (4) meer investeringen à meer vraag naar werknemers. Om dit op te lossen wordt er campagne gevoerd op meerdere vlakken, zoals herscholing, nieuwe samenwerkingen met scholen, en brede wervingscampagnes.

Vanuit Platform Zero sloot Mare Straetmans aan. Platform Zero is een platform voor startups in de energietransitie en Mare sprak over wat en hoe ondernemers bij kunnen dragen aan de weg naar zero-emission. Verder ging het over het zien van kansen, maar dat je als ondernemer wel eerst een probleem moet hebben voordat je met een oplossing komt waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Voorbeelden van goede initiatieven zijn Battolyser Systems (het maken van groene waterstof), SolarDuck (drijvende offshore zonnepanelen) en WAPS-systemen (Wind Assisted Propulsion Systems).

Vanuit de Green Technology Campus & STC vertelde Daniëlle Stok over de recente opening van het kenniscentrum in Brielle, waar studenten en professionals kennis kunnen delen binnen de school. Het herkenbaar maken bij studenten is een eerste stap, maar er worden ook keuzedelen aangeboden die zich richten op de energietransitie. Daarnaast kunnen professionals via STC Next trainingen volgen om zich beter te scholen binnen deze sector.

Vanuit Fugro schoof Mike Driehuys aan en werd er gesproken over hoe zij de aanpak naar methanol als brandstof aanpakken. Volgens Mike is er geen beste keus als het gaat om de weg naar zero-emission en vergroening, maar dat het belangrijkste is DAT er een stap gezet wordt.

Maurice Jansen van de Erasmus Universiteit vertelde over hoe zij de Zero Emission Challenge inzetten tijdens minoren. Tijdens deze challenge worden studenten “geadopteerd” door bedrijven en worden de studenten uitgedaagd om te kijken welke brandstof/energiedrager het beste werkt bij de eisen en werkzaamheden van het bedrijf.

Na afloop van al deze interessante verhalen was er tijd om onder het genot van een drankje en hapje alle projecten te bewonderen en te ervaren, en om in gesprek te gaan met alle deelnemers. De volgende bijeenkomst is op 16 mei, en zal in het teken staan van “Future Skills”. Zien we je dan? Wil jij ook een rol hebben? Voor vragen neem contact op met Monique (DriMo@hr.nl) of Coen (ZuiCB@hr.nl).