Gasturbines: theorie- en praktijklessen door afdeling Luchtvaarttechniek Deltion College

Vrijdag 13 november zijn bij STC-Hanze in Zwolle aan de 2e jaars marine technicus studenten theorie- en praktijklessen ‘Gasturbines’ gegeven, welke verzorgd werden door Jeroen Haan van de afdeling Luchtvaarttechniek van het Deltion College.

Aanleiding tot het geven van deze lessen is dat in de fregatten van de Koninklijke Marine naast twee dieselmotoren ook twee gasturbines voor de voorstuwing van het schip liggen.

Een fregat heeft 4 motoren voor de voortstuwing

Om deze machines beter leren te begrijpen heeft docent Jeroen Haan een interessant dagvullend programma opgezet waarbij de ochtend werd gebruikt voor theorielessen over o.a. de vraag hoe je de luchtsnelheid in de verbrandingskamer constant houdt, als ook praktijkles waarin de studenten met een technoscoop de binnenkant van een turbine hebben bekeken.

Inspectie met een technoscoop

Er waren ook veel turbine onderdelen klaar gelegd om de theorie aanschouwelijk te maken, wat een mooie toevoeging voor de lessen was.

Tijdens de lessen werd ook regelmatig het verschil aangeduid tussen de vliegtuigmotoren en de motoren die op en schip zitten.

Aan het eind van het middagprogramma werd nog een klein stukje theorie behandeld en natuurlijk gevraagd naar de ervaringen. Uit deze kleine evaluatie kwam naar voren dat zowel de studenten als de begeleidende docenten deze dag als leerzaam en ook leuk hebben ervaren.

We willen dan ook Jeroen Haan en de afdeling Luchtvaarttechniek van Deltion College hartelijk bedanken voor hun inzet.