STC-studenten schitteren tijdens de Wereldhavendagen!

Het Scheepvaart en Transport College staat al jaren bekend om zijn hoogwaardige maritieme opleidingen en dit jaar bracht een gloednieuwe uitdaging voor de studenten van de Kapiteinsopleiding. Sinds het begin van dit kalenderjaar is het STC trotse onderwijspartner van de Wereldhavendagen, een van de grootste maritieme evenementen ter wereld! Deze samenwerking biedt de studenten een unieke kans om met hun expertise en enthousiasme de havenwereld te verkennen en jongeren te inspireren om deel te nemen aan dit spektakel.

Uitdaging en unieke kans

De opdracht voor de studenten was duidelijk: gebruik jullie kennis en passie voor de scheepvaart om ook andere jongeren enthousiast te maken voor de Wereldhavendagen. Dit betekende dat ze zichzelf moesten uitdagen om innovatieve manieren te vinden om jongeren aan te trekken.

In het begin was de uitdaging voor de studenten overweldigend. De Wereldhavendagen is een indrukwekkend evenement dat duizenden bezoekers trekt en een enorm scala aan activiteiten biedt, van scheepsbezichtigingen tot maritieme demonstraties. Maar de studenten zagen dit als een kans om hun vaardigheden en passie voor de scheepvaart te laten zien, niet alleen aan medestudenten, maar ook aan een breder publiek.

Projectmatig werken en samenwerken

Om hun doel te bereiken, leerden de studenten om projectmatig te werken. Ze begonnen met onderzoek naar het evenement zelf, het analyseren van de doelgroepen en de behoeften van jongeren. Zo ontwikkelden ze vervolgens een plan om deze doelgroep aan te spreken. Dit omvatte het bedenken en organiseren van educatieve en interactieve activiteiten die jongeren zouden aanspreken.

De studenten moesten ook leren samenwerken. Ze werkten samen met docenten, andere studenten en de projectcoördinator van Wereldhavendagen Academy om hun plannen te realiseren. Deze samenwerking zorgde ervoor dat de studenten een dieper begrip kregen van de maritieme wereld en hoe ze deze konden overbrengen aan jongeren.

Structuur en communicatie

Een ander belangrijk aspect dat de studenten hebben geleerd, was gestructureerd werken. Ze moesten hun activiteiten plannen en organiseren om ervoor te zorgen dat het project soepel zou verlopen. Zo moesten de studenten onderling overleggen, nieuwe afspraken maken, notuleren, deadlines stellen en agendapunten voorbereiden. Ook dit was zeker een uitdaging voor de studenten, omdat ze het nog niet eerder hadden gedaan. Dit project voor de Wereldhavendagen heeft voor hen de basis gelegd om ook in de toekomst gestructureerd samen te werken.

Daarnaast was de communicatie met externe personen een leerpunt voor de studenten. Voor specifieke vragen over de Wereldhavendagen moesten ze in contact komen met het evenement zelf. Daarom kwamen de projectleden van Wereldhavendagen Academy tweewekelijks langs om de studenten inhoudelijk te begeleiden en vragen te beantwoorden.

Een groot succes

De studenten van de Kapiteinsopleiding van het STC hebben niet alleen de Wereldhavendagen verrijkt met hun expertise en enthousiasme, maar ze hebben ook waardevolle vaardigheden geleerd die hen in hun toekomstige carrières ten goede zullen komen. Eén van de ideeën is uiteindelijk tijdens de Wereldhavendagen uitgevoerd en is als een groot succes ervaren. Zo hebben de studenten het idee geopperd om hun opleidingsschip, de Ab Initio, te presenteren aan de bezoekers tijdens de Wereldhavendagen. Als uiting van dankbaarheid van Stichting Wereldhavendagen en Wereldhavendagen Academy, hebben alle studenten een certificaat in ontvangst mogen nemen!