Internationaliseren in de grensregio: ‘Sprachstadt Dinslaken’ #01-2024

Op donderdag 14 december 2023 legde een grote groep studenten van de diverse opleidingen binnen Logistiek & Vervoer het examen spreken af in Duitsland. Hier volgt een verslag van de reis: “Met de trein om 8.00 uur vertrekken was niet eenvoudig. De NS had hier en daar wat herkenbare probleempjes, maar wonder boven wonder stond iedereen om 11.30 uur voor het treinstation in Dinslaken (in de buurt van Düsseldorf) waar het examen kon beginnen. Er werd op de heenreis nog flink geoefend met de oefenboekjes en de gemaakte presentaties. De stresshormonen vlogen al door de treinstellen 😊.”

Bij het station werd in het Duits uitgelegd wat de bedoeling was (grote verbaasde ogen, help wat gebeurt er nu…..mevrouw? ) en kreeg iedereen een paspoort mee waar de behaalde resultaten in werden vermeld en een plattegrond van de stad. Google Maps werkt dus nu even niet en worden nog meer skills  gevraagd pfff.

Op diverse plekken gingen Duitse studenten met onze studenten in gesprek over onderwerpen als: gesprek met een reiziger, het reisbureau en een interview. Iedere student werd op het eigen niveau beoordeeld en van feedback voorzien.

Naast spreken in het Duits was er natuurlijk ook nog tijd voor een bezoekje aan de kleine kerstmarkt, het eten van een currywurst en lekker rondslenteren. Een extra uitdaging was de unmögliche Aufgabe (probeer zoveel mogelijk extra gekke opdrachten te voldoen door mensen aan te spreken en hen bijvoorbeeld te vragen je veters te strikken enz) . Deze is gewonnen is door de enthousiaste studenten van AOS/ACS.

Sommige van onze studenten zijn doorgewinterde reizigers, voor anderen was het de eerste keer zonder ouders en zelfs naar het buitenland. Al met al, voor onze studenten een leuke, spannende en leerzame ervaring om ondergedompeld te worden in een andere taal en cultuur. Doel bereikt!

Commentaar uit de klas: “mevrouw, ik heb nog nooit zo’n leuk examen gedaan”